Radost z bytí - Chia seeds

17.03.2013 19:42

Pátek, 11.09.2015

Denní maximální dávka semínek je 15g (1,5 lžíce)

Chia seeds

 
Chtěl bych se podělit o nedávný objev na našem truhu. V prodejně se zdravou výživou, bohužel v supermarketu zatím ne, to se doufám postupně bude měnit, tím jak lidé budou přicházet na to, že část sortimentu zde prodávaného se již ani za potravu téměř nedá nazvat ( např. cukrovinky, různé masné vyrobky aj... ). No to by bylo na dělší povídáni, tak zpět k věci. Narazil jsem zde na semínka chia. A proč je doporučuji. Dole jsem vložil zkopírovaný text z jiných stránek co všecho tyto semínká dokážou. Jistě napsal to třeba jen prodejce, který chce svůj výrobek prodat, tak na něj bude pět jen samou chválu. Já čtu takovéto věci trochu s odstupem. Spíše se pak snažím vypozorovat jak daná věc působí přímo u mě. A z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že body 2 až 5 níže zmíněné nejsou jen výmysl, ale u mne takto působí. Bod 1 si bohužel oveřit nemohu. Ve sklepě mám hromadu dřeva, ale laboratoř bohužel ne.



Chia semínka jsou jednou z účinných, funkčních a výživných potravin, známou po celém světě. Semínka Chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, jsou plné antioxidantů a bílkovin, obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jsou nejbohatším známým rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Chia semínka obsahují 32 % tuku, z toho je 60 % omega-3 alfa-linolenové kyseliny.

Chia semínka se vyznačují:

  • více omega-3 než losos
  • více antioxidantů než čerstvé borůvky
  • více vlákniny než ovesné vločky
  • více vápníku než mléko
  • více bílkovin, vlákniny a vápníku než lněné semínko

5 hlavních důvodů, proč jíst Chia semínka:

  1. Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou
    Nejenom, že Chia semínka mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoho dalších vitamínů a minerálů.
  2. Chia semínka dodávají energii
    Chia vám poskytnou dávku energie, která vydrží. Také vám dodají odolnost, vytrvalost a sílu, podobně jako jen jediná lžíce udržela aztéckého bojovníka na nahou po celý den.
  3. Chia semínka vám pomohou proti přejídání a ke snížení váhy
    Vzhledem k tomu, že Chia semínka absorbují množství vody a mají tolik rozpustné vlákniny, že pomáhají uvolňovat z nerafinovaných sacharidů energii velice pozvolna do krevního oběhu. Mají tedy antidiabetický efekt a poskytují také pocit plného žaludku a udržují tkáně delší dobu hydratované.
  4. Chia semínka jsou lehce stravitelná
    Lidské tělo může trávit Chia semínka velice snadno. Semínka pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny (asi 7 g v porci).
  5. Chia semínka se pohodlně kuchyňsky zpracovávají a snadno se skladují.
    Chia semínka se dají používat do koktejlů, polévek, kaší, krekrů a dezertů. Jsou také skvělým zahušťovadlem. Chia mají velkou výhodou, že nejsou náročné na skladování a vydrží v suchu dlouhou dobu, aniž by se kazily.
     
Historie
Chia semínka (Salvia hispanica L.) byla hlavním zdrojem potravy pro americké domorodce po celá staletí. Používali gel z chia na rány, při nachlazení a bolesti v krku. Také je používali k uklidnění žaludku, na odstranění tělesných pachů, při problémech s prostatou a při zácpě.

Aztéčtí válečníci jedli Chia při válečných výpravách. Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky jedli Chia semínka smíchaná s vodou, když putovali za obchodem od řeky Colorado až k Tichému oceánu.


Použití Chia semínek
Semínka lze namočit a už po pěti minutách se vytvoří hutný želatinový gel. Semínka lze přidat i bez namočení přímo do koktejlu. Semínka můžete pomlít na jemný prášek a ten používat jako pojivovou a zahušťovací ingredienci. Chia najdou široké uplatnění i při přípravě mnoha dalších pokrmů.

Salvia hispanica L.
100 g semínek Chia obsahuje (% denní doporučené dávky)
Energie 490 kcal (2052 kJ) (24 %)
Bílkoviny 15,6 g (31 %)
Celkové množství tuku 3,8 g (47 %)
Nasycené tuky 3,2 g
Mononenasycené tuky 2,1 g
Polynenasycené tuky 23,3 g
Celkem omega-3 mastné kyseliny 17,6 g
Celkem omega-6 mastné kyseliny 5,8 g
Celkem 43,8 g sacharidů (15 %)
Vláknina 37,7 g (151 %)
Vápník 631 mg (63 %)
Draslík 160 mg (5 %)
Fosfor 948 mg (95 %)
Zinek 3,5 mg (23 %)
Mangan 2,2 mg (108 %)
Sodík 19 mg (1 %)


Pokud tvůj oblíbený bioobchod tento produkt nemá, neni problém si semínka objednat na internetu. Tak přeji přijemné experimetování s tímto vynikajícím semínkem....